Uitbreiding forfait voor zonnepaneelhouders

Gepubliceerd op 3 maart 2023 om 08:59

24-02-2023 | Bron: belastingdienst actueel

Zonnepaneelhouders moeten btw betalen, omdat zij tegen een vergoeding stroom terugleveren aan hun energiemaatschappij. Particuliere zonnepaneelhouders kunnen deze verschuldigde btw aangeven door een vooraf vastgesteld bedrag: het forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen. De toepassing van het forfait wordt per direct uitgebreid.

Het forfait kon alleen worden toegepast voor installaties van zonnepanelen met een opwekvermogen tot en met 10.000 Wattpiek. Maar in de praktijk blijkt dat er installaties met een opwekvermogen hoger dan 10.000 Wattpiek worden geïnstalleerd op of bij woningen. Daarom is de toepassing van het forfait uitgebreid naar een opwekvermogen van maximaal 15.000 Wattpiek, voor zowel geïntegreerde als niet-geïntegreerde zonnepanelen. Heeft de installatie een opwekvermogen van meer dan 15.000 Wattpiek, dan moet de zonnepaneelhouder zelf de btw berekenen.

Daarnaast is het forfait uitgebreid voor ondernemers met zonnepanelen op of bij hun woning. Dit betekent dat bijvoorbeeld zzp’ers met zonnepanelen op of bij hun woning het forfait nu ook kunnen toepassen.

Deze uitbreiding is per direct van kracht. Deze wijziging zal zo snel mogelijk worden gepubliceerd in een update van het beleidsbesluit en worden opgenomen op onze website.

Wanneer hoeven particulieren zich niet bij de belasting aan te melden?

Als een particulier zonnepanelen aanschaft met 0% btw en zijn jaaromzet € 1.800 of lager is, hoeft deze zich niet aan te melden als btw-ondernemer. In dit geval geldt de zogenoemde registratiedrempel, waardoor er automatisch gebruik wordt gemaakt van de kleineondernemersregeling. De jaaromzet teruggerekend vanuit het forfait (100/21 x forfait) blijft altijd onder de registratiedrempel van € 1.800. Als het opwekvermogen van de panelen niet meer is dan 15.000 Wattpiek, hoeven particuliere zonnepaneelhouders zonder andere omzet geen btw te betalen en ook geen aangifte te doen.

 

Btw-meldplicht voor klanten boven 15.000 WP : Geregeld door Sonkrag (kosteloos)

De Belastingdienst heeft daarentegen wel aangegeven dat het voor bepaalde zonnepaneelhouders nog steeds verplicht is om zich aan te melden bij de Belastingdienst. Vooralsnog stelt de Belastingdienst dat iedereen met een installatie van 15.000WP of meer, verplicht is om zich aan te melden bij de Belastingdienst. Dit betekent dat er over het gehele kalenderjaar van de zonnepanelenfactuur aangiftes moeten worden ingediend. Ook moet er éénmalig btw worden afgedragen door de Klant. Hiertoe krijgen ze na afloop van het kalenderjaar een naheffingsaanslag. In het opvolgende kalenderjaar kunnen we namens de klant de KOR aanvragen zodat hij vrijstelling krijgt van administratieve verplichtingen zoals het indienen van de aangiftes. Hierna is het traject dan ook afgerond. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.