Zonnepanelen op dakkapellen


De berekening van een dragende constructie is een belangrijk onderdeel van het ontwerp- en bouwproces van een gebouw of constructie. Het is gericht op het bepalen van de sterkte en stabiliteit van de constructie onder verschillende belastingen en omstandigheden. Hier is een algemeen overzicht van de stappen die betrokken zijn bij het berekenen van een dragende constructie.

Belastinganalyse: Bepalen van de belastingen die de constructie zal ondervinden, zoals gewicht van het gebouw, windbelasting, sneeuwbelasting, aardbevingen en andere belastingen.
Als we uitgaan van een traditioneel gebouwde dakkapel, dan houdt deze rekening met het gewicht van een sneeuwlast. 

Sneeuwlast: 70 kg/m²

Plat dak inclusief stellage en ballast 30 – 50 kilo per m2, uitgaande van  2,5m2 per paneel


Waar panelen staan, ligt geen sneeuw. Kijken we dus naar een traditioneel gebouwde dakkapel, door een erkende aannemer, met een normale of kleine 'uitval', dan zijn wij er veelal niet bang voor. Echter is het in sommige gevallen verstandig om een constructieve berekening te laten maken. Wij raden bouwplanvergunning.nl aan als het op expertise aankomt. Zij kunnen een constructieve berekening maken voor jouw dak en de zonnepanelen die je op het oog hebt. Sonkrag en Bysun nemen nimmer de verantwoording voor een constructieve berekening. Deze verantwoording laten we bij u en een constructeur. 


Staat van de dakbedekking

Ook het beoordelen en controleren van de staat van de dakbedekking, isolatie en de opbouw van uw pakket dakbedekking doen we puur visueel, maar hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. We nemen hiervoor geen verantwoording omdat we geen dakdekkers zijn. Wilt u zeker weten dat uw dak(bedekking) nog in afdoende staat verkeerd, dan kunnen we dit voor u regelen door een erkend dakdekker in te schakelen a € 150.- excl. BTW. Natuurlijk mag u ook zelf een expertise laten uitvoeren. 


Lekkages van dakbedekkingen, isolatielagen, condensatie, dampremmende lagen, werking van dakbedekkingen en de compound van dakbedekking vallen buiten onze verantwoording.