Salderingsregeling voor zonnepanelen

Gepubliceerd op 21 februari 2023 om 16:45

Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Maar ook zonder dit 'wegstrepen' zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk. Lees meer over salderen nu en vanaf 2025.


De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.

Wanneer de afbouw ook van start gaat: investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Milieu Centraal legt uit waarom, en rekent uit wat het scheelt als je in 2023 zonnepanelen koopt of later.

Salderingsregeling nu en na 2025

Soms produceren zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je aan het elektriciteitsnet. Wat betekent dat nu, en na 2025?

Nu salderen

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief: 22 cent per kWh, inclusief alle belastingen. Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf. Milieu Centraal gaat uit van 9 cent per kWh. ###

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Dan betaalt het energiebedrijf jou dus 22 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je aan het net levert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen (bijvoorbeeld 9 cent). Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

 

### Milieu Centraal rekent met 2 stroomprijzen: 22 cent per kilowattuur (kWh) voor de lange termijn, en 70 cent per kWh voor de korte termijn. De langetermijnprijs is gebaseerd op een prognose voor 2030. De huidige stroomprijs is voor veel mensen hoger. Daarom zijn de kosten en besparingen op de korte termijn (denk aan komend jaar) hoger. Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Milieu Centraal gebruikt een lange termijn verwachting. Deze waarde is berekend op basis van een prognose voor 2030 van TNO. Lees meer over de gebruikte prijzen.

Vanaf 2025 salderen

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden.

Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 9 cent per kWh.

De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

 

Bron: milieucentraal

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.