Veranderingen Budget Energie

Gepubliceerd op 17 januari 2024 om 13:49

Steeds meer mensen nemen zonnepanelen en maken daarmee gebruik van zonne-energie. Goed voor de portemonnee én het klimaat. De toename van het aantal zonnepanelen brengt wel steeds grotere uitdagingen met zich mee, aldus de Budget Energie. 

Meer zonnepanelen zorgen voor meer kosten. Deze kosten worden nu grotendeels betaald door klanten zónder zonnepanelen. Dit willen ze eerlijker verdelen. Daarom gaan we terugleverkosten in rekening brengen bij klanten mét zonnepanelen. Maar wat betekent dit nu precies?

Let op: Dit geldt dus niet voor bestaande klanten met een vast contract.

WAAROM TERUGLEVERKOSTEN?

De flinke toename van het aantal zonnepanelen zorgt voor steeds meer kosten, aldus Budget Energie. Deze bestaan uit profilerings- en onbalanskosten. Deze kosten worden nu doorberekend in de stroomtarieven van al onze klanten, met én zonder zonnepanelen. Klanten met zonnepanelen kunnen hun verbruik salderen (teruggeleverde energie wordt weggestreept tegen verbruik). Hierdoor betalen grotendeels klanten zonder zonnepanelen de kosten. Dit vinden wij oneerlijk. Door terugleverkosten in rekening te brengen bij klanten met zonnepanelen, zetten we een stap om deze ongelijke verdeling aan te pakken. Aldus Budget.

Zonne-energie wordt meestal opgewekt op momenten dat stroom relatief goedkoop is. De teruggeleverde stroom wordt vervolgens weggestreept tegen verbruik op momenten dat stroom duurder is (bijvoorbeeld in de wintermaanden). De kosten die klanten uiteindelijk betalen voor stroom komen daardoor niet overeen met de werkelijke kosten voor stroom. Het verschil tussen deze tarieven betalen wij als energieleverancier. Dit noem je profileringskosten (of shapingkosten).

De opwek van zonne-energie is erg onvoorspelbaar. Hierdoor is het lastig te voorspellen hoeveel stroom ingekocht moet worden. Wordt er meer zonne-energie opgewekt dan verwacht? Dan blijven we zitten met een overschot aan stroom die we moeten verkopen tegen relatief lage prijzen. Andersom, wanneer minder zonne-energie wordt opgewekt dan verwacht, moeten we stroom bijkopen tegen hogere prijzen. Hierdoor ontstaan extra kosten. Dit noemen we onbalanskosten

WAT ZIJN TERUGLEVERKOSTEN?

En, hoe worden ze bepaald?

Terugleverkosten zijn kosten die in rekening worden gebracht op de jaar- of eindnota. Het gaat om een vast bedrag per dag voor klanten met zonnepanelen. De hoogte van de kosten verschilt per klant en is afhankelijk van de (saldeerbare) jaarlijkse teruglevering.

De kosten zijn verdeeld over schalen: klanten die minder stroom terugleveren, betalen minder terugleverkosten dan klanten die meer terugleveren. Zo zorgen we voor een eerlijke verdeling.

Schalen

Hieronder zie je hoe de terugleverkosten worden bepaald op basis van je saldeerbare teruglevering.

In welke schaal val ik?

Op basis van je verwachte verbruik en teruglevering maken we een inschatting in welke schaal je valt. Als je al een variabel contract bij ons had vóór 16 januari 2024, dan informeren we je over de wijziging per e-mail. Heb je een nieuw contract afgesloten op 16 januari 2024 of later (of je contract verlengd op of na deze datum)? Dan vind je je schaal op het tariefblad. Deze bijlage vind je in de welkomstmail na aanmelding.

SALDEERBARE TERUGLEVERING

De hoogte van de terugleverkosten is afhankelijk van hoeveel stroom je jaarlijks teruglevert. We rekenen alleen met de saldeerbare teruglevering. Dit houdt in dat we alleen de teruglevering meenemen die je kunt wegstrepen tegen je verbruik (oftewel salderen). Op die manier gelden er alleen kosten voor het gedeelte dat onder de salderingsregeling valt. Over de resterende teruglevering ontvang je een terugleververgoeding. Deze vergoeding is berekend op basis van de daadwerkelijke waarde van je teruglevering.

Hieronder leggen we uit hoe we de saldeerbare teruglevering berekenen op je jaar- of eindnota. 

NOG STEEDS VOORDEEL MET ZONNEPANELEN

De aankoopkosten van zonnepanelen wil je natuurlijk terugverdienen met de energie die je opwekt. En je wilt er daarna ook nog voordeel van hebben.

Met het invoeren van de terugleverkosten blijft de terugverdientijd nog steeds aantrekkelijk. Klanten van Budget halen nog steeds voordeel uit het hebben van zonnepanelen. Allereerst natuurlijk doordat je je verbruik kunt wegstrepen tegen je opgewekte energie. 

Daarnaast worden zonnepanelen steeds goedkoper én efficiënter. Investeren in zonnepanelen blijft dus een verstandige keuze. Niet alleen voor de financiële voordelen, maar ook voor het klimaat. 


SLIM ENERGIE VERBRUIKEN

Door stroom op het juiste moment te verbruiken, draag je je steentje bij aan de energietransitie. Je belast dan namelijk het elektriciteitsnet minder. Heb je zonnepanelen? Gebruik je opgewekte energie dan direct. Zo lever je minder stroom terug. Goed voor het klimaat én voor je portemonnee.  

Tips om stroom op het juiste moment te verbruiken

Resumerend: voor wie gelden terugleverkosten?

Terugleverkosten gelden voor klanten met zonnepanelen. Vanaf wanneer de terugleverkosten gelden is afhankelijk van je contract. 


Contracten die per 16 januari 2024 worden afgesloten

Voor contracten die per 16 januari 2024 worden afgesloten, brengen we voor zowel vaste als variabele contracten terugleverkosten in rekening. 
 

Bestaande klanten met een variabel contract
Voor bestaande klanten met een variabel contract brengen we vanaf 1 maart 2024 terugleverkosten in rekening. 
 

Bestaande klanten met een vast contract
Voor bestaande klanten met een vast contract wijzigt er tijdens de contractperiode niets. Vanaf het moment dat je je contract verlengt of overgaat op een variabel contract, brengen we terugleverkosten in rekening. 
 

Overweeg je in de toekomst zonnepanelen te nemen? Dan gaan terugleverkosten in vanaf het moment dat wij doorkrijgen dat er zonnepanelen zijn geregistreerd op de aansluiting. Dit geldt voor variabele contracten en vaste contracten afgesloten na 16 januari 2024. 

Let op: Voor klanten met een dynamisch contract gelden geen terugleverkosten. Met een dynamisch contract is de vergoeding namelijk al gelijk aan de inkoopprijs op dat moment. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Errol
8 maanden geleden

De overheid moet een lange termijn plan maken. Salderen of niet? Nu gaan partijen als BudgetEnergie en vande Bron zelf dingen bedenken om kosten te dekken. De overheid stimuleert en de energieleverancier straft. Dat werkt dus voor geen meter!