Salderen vs zonne-accu opslag

Gepubliceerd op 3 november 2023 om 13:15

Salderen versus zonne-accu opslag - wat is financieel het meest zinvol?

Een van de meest verleidelijke incentives om over te stappen op zonne-energie is salderen. In essentie is salderen een proces waarbij je geld kunt verdienen voor de overtollige elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken maar jouw huis niet verbruikt. Deze overtollige energie wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd en wordt vervolgens gebruikt om andere huizen of bedrijven van stroom te voorzien.

Zonne-accu's worden steeds populairder en meer huiseigenaren voegen zonne-accu's toe aan hun zonnepanelen. Deze accu's zijn bedoeld om de overtollige energie op te slaan die de zonnepanelen produceren voor later gebruik. Deze opgeslagen energie wordt vervolgens gebruikt wanneer de zonnepanelen geen elektriciteit produceren, zoals 's nachts of tijdens stormen.

Maar dit roept de vraag op: als jouw accu al de overtollige energie opneemt die jouw zonnepanelen produceren, kun je dan nog steeds profiteren van salderen?

Dit artikel behandelt de verschillende soorten netto-metering-opties, inclusief welk type goed werkt in combinatie met een zonne-accu.

Wat zijn de verschillende soorten van saldering, ook wel netto metering genoemd?

Het doel van salderen (netto-metering / NEM) is om huiseigenaren een financiële stimulans te bieden om zonnepanelen te installeren, terwijl het ook een manier is voor nutsbedrijven om toegang te krijgen tot extra energie wanneer ze die nodig hebben.

Elke provincie, en soms specifieke nutsbedrijven, gaat in de toekomst verschillende netto-metering-opties aanbieden die kunnen variëren - sommige bieden minimale besparingen, terwijl andere je elke maand geld kunnen opleveren.

De meest voorkomende netto-metering-opties zijn als volgt:

Volledige retail-netto-metering / 100% salderen

Nutsbedrijven waarderen overtollige energie op tegen de volledige retailprijs van elektriciteit, wat betekent dat als je extra energie hebt om terug te verkopen aan het net, je de volledige kosten van de elektriciteit krijgt betaald.

Dit tarief, de volledige retailprijs, is het bedrag dat jouw niet-zonnebuurman per kilowattuur (kWh) betaalt voor hun elektriciteit.

Netto-metering op basis van vermeden kosten

Bij netto-metering op basis van vermeden kosten betalen nutsbedrijven je terug tegen de prijs die het nutsbedrijf heeft bespaard door jou geen elektriciteit te hoeven leveren, wat lager is dan de retailprijs.

Netto-metering op basis van tijd van gebruik (Time-of-Use)

Tarieven op basis van tijd van gebruik variëren op basis van de vraag naar energie. Elektriciteit is duurder tijdens piekuren en met netto-metering wordt jouw overtollige energie gekocht tegen het tarief op basis van tijd van gebruik.

Dus als jouw elektriciteit tijdens piekuren wordt gekocht, krijg je meer geld. Maar als het tijdens de daluren wordt gekocht, krijg je minder geld. We moeten dus naar een management systeem dat dit voor je gaat managen.

Het beste en meest voorspelbare NEM-beleid is volledige retail-netto-metering, oftewel 100% salderen, omdat dit niet schommelt op basis van tarieven op basis van tijd van gebruik of andere externe factoren. Op dit moment zijn zonnepanelen dus nog steeds een uitstekende optie.

Maar wanneer Nederland afziet van salderen / netto-metering-voordelen zullen consumenten als gevolg daarvan de zonne-accu’s gaan aanschaffen voor de opslag van overtollige energie.

Wat is een zonne-accu?

Zonne-accu's worden steeds populairder onder huiseigenaren, met veel merken om uit te kiezen zoals Enphase, BYD, Tesla Powerwall, enzovoorts.

Deze accu's zijn aangesloten op jouw zonnepanelen zodat ze eventuele overtollige energie kunnen opslaan die jouw huis niet verbruikt. Deze opgeslagen energie kan dan worden gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt, zonder dat je stroom van het net hoeft te gebruiken. Een batterij is standaard niet gereed voor off-grid. Met aanpassingen is de echter wel degelijk een mogelijkheid.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.