Negatieve energieprijzen

Gepubliceerd op 6 juni 2023 om 12:15

Groene energie is de goedkoopste energie. Met een energiecontract met dynamische prijzen maak je optimaal gebruik van deze groene energie. Schijnt de zon dan zie je direct een daling in je stroomprijs per uur. Maar hoe zit het dan wanneer je je eigen zonnestroom opwekt? 

Heel vaak komt het niet voor, maar op groothandelsmarkten voor energie kan de balans tussen vraag en aanbod af en toe zo uitvallen dat prijzen even negatief worden. Dat gebeurde woensdagmiddag 31 mei tussen 13.00 uur en 16.00 uur met de stroomprijs, zo meldt energiebedrijf Zonneplan. Consumenten met een dynamisch contract kunnen hier direct van profiteren.

Dit heeft te maken met een verwacht overschot aan wind- en zonnestroom. De groothandelsprijs zal daardoor gedurende een aantal uur negatief zijn.

Omgerekend naar kilowattuur gaat het om een negatieve prijs van 19,5 cent. Voor de consument moeten daar nog wel belastingen bij worden opgeteld en dan kom je volgens de experts uit op een negatieve prijs van ongeveer 8 cent per kilowattuur.

In de eerste maanden van dit jaar hebben consumenten met dynamische contracten relatief sterk geprofiteerd van dalende prijzen op groothandelsmarkten.

De lagere stroom- en gasprijzen sijpelen uiteindelijk ook door in variabele en vaste contracten. Voor variabele energiecontracten geldt dat die momenteel één keer per maand of één keer per kwartaal worden aangepast. Enkele energieleveranciers bieden momenteel vaste prijzen aan die een half jaar of 1 jaar ongewijzigd blijven.

Bij de keuze voor een bepaald soort energiecontract speelt onder meer mee in hoeverre je als consument makkelijker grote prijsschommelingen kunt opvangen en in hoeverre je zekerheid wilt voor een langere periode. Daarnaast is uiteraard de verwachte prijsontwikkeling van stroom en gas van belang, maar die is vrij lastig te voorspellen.

Bij dit alles is ook het prijsplafond voor energie van belang. Voor een jaarverbruik tot 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom gelden maximale prijzen van respectievelijk 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Door de recente daling van groothandelsprijzen bieden echter steeds meer energieleveranciers prijzen aan die onder de maxima van het prijsplafond liggen.

Wanneer je weet dat je te maken krijgt met een negatieve stroomprijs kun je altijd tijdelijk je omvormer even uitzetten. Ben je van plan om een elektrische auto aan te schaffen? Neem dan even contact met ons op. Onze Zappi laadpalen maken optimaal gebruik van de wisselende stroomprijzen en kunnen uw elektrische auto voorzien van stroom wanneer dit aantrekkelijk is. 

Bron: Business Insider

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.