BTW op zonnepanelen verdwijnt in 2023

Gepubliceerd op 26 augustus 2022 om 09:46
 • Vanaf 1 januari betaalt men niet langer 21% btw op de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. Het zgn. BTW nultarief.
 • De regeling geldt voor alle particulieren en is ook voor woningcorporaties en huurondernemers interessant.
 • De regeling geldt ook voor panelen op gebouwen op of aan of onmiddellijk nabij de woning
 • BTW 0-tarief geldt niet voor zonnedakpannen, fotovoltaïsche warmtepompen of zonneboilers
 • Deze regeling gaat in op 1 januari 2023
 • Groot voordeel is natuurlijk de administratieve vereenvoudiging. Geen Kleine Ondernemersregeling (KOR) meer nodig om de BTW terug te kunnen vragen. 
 • De verlaging van het btw-tarief zal alleen gelden voor de levering en/of installatie van niet-geïntegreerde panelen. Zie ook hieronder, punt 2. 

 • Wat zijn de gevolgen voor lopende projecten?

  Ofwel: moet je rekening houden met de tariefswijziging per 1 januari 2023 voor lopende projecten waarin een particulier of belegger een woning of appartementengebouw met niet-geïntegreerde zonnepanelen koopt op basis van een reeds overeengekomen V.O.N.-prijs (inclusief btw)? Het antwoord is ja. Op basis van de Wet op de omzetbelasting 1968 is het vereist om (de verlaging van 21% naar) het 0% tarief “door te geven” aan de afnemer met een beperkt, of geen, recht op aftrek van btw (bijvoorbeeld een particulier of een belegger). Dit is zelfs het geval bij V.O.N.-prijzen.

 • Op welke prestatie(s) is het 0% tarief van toepassing?

  Op de levering en/of installatie van niet-geïntegreerde panelen die worden aangebracht op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen. De nieuwe regeling ziet dus niet op panelen geïntegreerd in dak- (die tegelijkertijd als dakbedekking dienen) of gevelbekleding. Voor die laatste categorie geldt onverkort 21% btw. De nieuwe regeling geldt bijvoorbeeld wel voor panelen ingelegd in een bak. In het laatste geval geldt het 0% tarief voor de panelen maar niet voor de inlegbak zelf. Wij verwachten dat voor installatie noodzakelijke producten, zoals omvormers en dakhaken, ook onder het 0% tarief zullen vallen. Voor de exacte invulling moet de (toelichting bij) het wetsvoorstel op Prinsjesdag worden afgewacht.

 • Hoe rekening houden met deze wijziging in prijslijsten en kopersdocumentatie?

  Wanneer dit gaat om woningen die pas ná 1 januari 2023 opgeleverd gaan worden moet nu worden aangegeven dat de gehele koopsom inclusief 21% btw is. Als het wetsvoorstel ingaat per 1 januari 2023 en de zonnepanelen in een termijn zitten die na deze datum vervalt, moet verplicht een korting van 21% uit de koopsom (inclusief btw) voor de zonnepanelen en installatie gegeven worden. 


Alle beschikbare informatie vind u hier

Reactie plaatsen

Reacties

J.Nicolai
2 jaar geleden

Hallo Sonkrag, Wo 5 oktober zonnepanelen op dak gekregen. Krijg ik ook een berichtje dat de btw teruggave is aangevraagd.
vr groet jan Nicolai