Hoe werken infraroodpanelen?


Infraroodpanelen verwarmen één plek in huis, zoals een zithoek, badkamer, of eettafel. Ze werken op stroom en maken gebruik van langgolvige infraroodstraling. Deze dringt niet door in je huid. Zit u in het bereik van het paneel dan voelt het alsof je in de zon zit. Een infraroodpaneel verwarmt zeer efficiënt. Dit omdat enkel het gebied onder (óf naast) het paneel verwarmd wordt.

Zo gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van de lucht om je heen. Een infraroodpaneel veroorzaakt geen luchtcirculatie in huis, en dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Kortom, een toekomstbestendig, stijlvol en gezond alternatief voor je huidige verwarming!

Wat is het verschil met andere soorten verwarming?

Het grootste verschil is de manier van verwarmen. De verwarming in de meeste huizen van Nederland werkt door middel van convectie. De radiator verwarmt namelijk de lucht in huis, waardoor de lucht ook gaat bewegen. Het opwarmen van lucht is echter niet efficiënt. Het duurt namelijk lang, en de warmte verwaait ook snel. Zonde van de energie!

Een infraroodpaneel is veel efficiënter: het verwarmt jou én de objecten die in het bereik liggen, in plaats van de lucht om je heen. En het beste? Zodra je het paneel aan doet, is het direct warm! Er hoeft namelijk geen energie verspild te worden om eerst lucht op te warmen, voordat jij het warm hebt. Alles wat in het bereik van het paneel ligt, houdt de warmte goed vast en geeft het ook weer af aan andere objecten in de buurt Met behulp van een thermostaat kan een (of meerdere) warmtepanelen meteen aan -of uitgeschakeld worden. 

Omdat het systeem geen bewegende onderdelen of lopend water heeft is slijtage en aanslag geen factor. Hierdoor is de levensverwachting per paneel wel 30 jaar! De fabrieksgarantie is 5 jaar. 
Het systeem is volledig getest tegen alle standaarden van de EU en heeft een IP-44 rating; hierdoor kan het systeem goed tegen vocht en stof. U kunt gerust een paneel in uw schuur en uw badkamer gebruiken.

Hoeveel panelen heb je nodig? Bereken het zelf!

Ga jij je huis compleet verwarmen met infraroodpanelen? Bereken eenvoudig hoeveel panelen je nodig hebt! Let op: deze berekening geldt als enkel als richtlijn voor wat je minimaal nodig hebt per ruimte.

  1. Bereken het volume (L x B x H) van de ruimte.
    Bijvoorbeeld: 400 cm x 359 cm x 250 cm = 35 m³
  2. Vermenigvuldig het volume met 26.
    35 m³ x 26 = 910 watt.

Dit wattage heb je minimaal nodig om de ruimte te verwarmen. Rond voor de zekerheid altijd naar boven af! Het te verwarmen gebied moet binnen 3 meter van het paneel zijn. Als het plafond hoger is dan 3 meter is het verstandig meer advies in te winnen.

Waar moet ik op letten?

Hoofdverwarming of bijverwarming? Bepaal jouw doel!

Voor de meeste huishoudens is het realistisch om enkele infraroodpanelen op te hangen in huis, in plaats van álle verwarming in huis te vervangen. Je gebruikt de panelen in dat geval als bijverwarming.

Bij het gebruiken als hoofdverwarming komt iets meer kijken. Je moet dan alle plekken in huis die jij verwarmd wil hebben, voorzien van een apart paneel. Ook moet je voldoende stroom kunnen opwekken.

Bevestigen: aan plafond of muur?

Hoe en waar moet je een infraroodpaneel plaatsen? Meestal is aan het plafond het handigst. Dan zitten er vaak geen objecten tussen het paneel en het gebied dat verwarmd moet worden. Als er belemmeringen tussen zitten, kunnen de stralen jou niet goed genoeg bereiken. Verwarmen van bovenaf kan overigens uitstekend: de gerichte warmte van het paneel gaat namelijk niet aan de lucht verloren, in tegenstelling tot bij normale elektrische verwarmers. Een plafondpaneel wordt veelal standaard geleverd met externe thermostaat.

Aan de muur monteren kan ook, maar dan moet je ervoor zorgen dat er niets in de weg staat. Een verstandige keuze is om het infraroodpaneel iets hoger op de muur te hangen dan een traditionele verwarming. Wist je trouwens dat een infraroodpaneel ook stijlvolle toevoeging aan je interieur is? Hoe je hem ook bevestigt: infraroodpanelen moeten altijd worden geborgd, en mogen niet loskomen!

Hoe je een infraroodpaneel moet aansluiten? Simpel! Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Met kabelgoten kan je het snoer netjes wegwerken.

Automatisch en op afstand bedienen met wifi

De temperatuur van een infraroodpaneel pas je eenvoudig aan met je smartphone. Met de Smart App kan je zelfs een schema instellen, met tijden waarop het paneel automatisch aan en uit moet gaan. Heeft jouw huidige verwarming geen timer? Dan is een infraroodpaneel een nóg betere upgrade voor in huis! Je kan elk paneel apart, of zelfs tegelijkertijd bedienen.

Infraroodpaneel als bijverwarming

Infraroodpanelen gebruiken als bijverwarming is voor veel huishoudens het meest realistisch. Een infraroodpaneel blinkt namelijk uit in het verwarmen van één specifieke plek in de ruimte(s) waar je vaak bent. Zit je vaak op de bank tv te kijken, of achter je bureau in de werkkamer? Of wil je verwarmd worden zodra je de badkamer instapt? Dan bieden infraroodpanelen de beste uitkomst. Zolang je in het bereik van het paneel blijft, voel je de warmte. Als je buiten de verwarmde “zone” gaat, voel je geen warmte meer. De lucht buiten die zone wordt namelijk niet verwarmd.

Juist omdat een infraroodpaneel direct warm is zodra hij aangaat, is hij geschikt als bijverwarming. Zo lang hij nodig is gaat hij aan en als je de verwarmde “zone” verlaat, kan hij direct weer uit. Door doelgericht te verwarmen kan je de centrale verwarming in huis tot wel 3 graden lager instellen. Efficiënt, en goed voor de portemonnee!

Advies in combinatie met zonnepanelen

Sonkrag verkoopt zelf geen infraroodpanelen maar werkt met partner leveranciers. We helpen met het bereken van de transitie van gas naar elektrisch. Dat gebeurt meestal in fasen / kleine stappen, zelfden ineens. 
Stuur voor meer informatie gerust een mail naar info@sonkrag-nederland.nl