Zonnepanelen van Sonkrag; Geen materiaalschaarste, geen aanbetalingen, InstallQ gecertificeerde plaatsingen, eerlijk advies, altijd een schouw vooraf.

Zonnepanelen FAQ

 

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Daarmee is de terugverdientijd aanzienlijk opgelopen. Zeker ook met deze extreme energiekosten/-prijzen. Er zijn systemen die al met 1.5 jaar zijn terugverdiend. Na de 1.5 jaren is de door u opgewekte stroom dus kosteloos voor u. Geen stroomrekening meer.

 

Prijs zonnepanelen, wat ben ik kwijt?

De prijs van zonnepanelen is gunstiger dan ooit. Niet eerder waren de energiekosten zo hoog. Op dit moment betaalt men circa € 3.500,- voor 8 zonnepanelen en men kan hiermee het verbruik van een gemiddeld huishouden (4.000 kWh) volledig opwekken. De gemiddelde terugverdientijd is nu circa 4.8 tot 5.3 jaar, en dat komt overeen met een rendement op de investering van circa 12 tot 15%, een veelvoud van de huidige spaarrente.

 

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen koopt u het beste lokaal. Dus bij een gecertificeerde installateur bij u in de buurt. Vraag gerust twee of drie offertes op. Nodig de twee voordeligste aanbieders van de zonnepanelen uit en laat ze hun offerte toelichten.
Kijk online even de recensies na van uw aanbieders, check goed de levensduurgaranties van de producten, de fabrieksgaranties, de garantie op uw omvormer en de garantie die u krijgt van de installateur.
Het laatste stuk prijsverschil zit hem veelal in het type zonnepaneel en het type omvormer. Let ook op wanneer uw aanbieder een omvormer aanbiedt met optimizers achter de pv panelen of dit wel nodig is. Zit u vol op het zuiden, is er geen schaduwval en heeft u slechts één of twee vlakken met panelen (strings) dan zijn optimizers veelal onnodig. Een SolarEdge omvormer is dan ook niet nodig. De techniek in dit apparaat heeft u dan niet nodig. Waarom dan extra geld uitgeven?

 

BTW: btw op zonnepanelen terugvragen

De BTW op zonnepanelen vervalt in 2023. De BTW bedraagt dan 0%. 

 

Schoon maken: reinigen van zonnepanelen
Reinigen zonnepanelen scheelt 3 tot 5%

Door jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan een extra rendement van circa 3 tot 5% behaald worden. Dit is het resultaat van een test die wij op ons testcentrum onlangs hebben uitgevoerd.

De zonnepanelen zijn in februari 2013 geplaatst. In februari 2015 hebben wij een onderzoek gedaan naar het effect van het reinigen van zonnepanelen. De zonnepanelen waren ruim een jaar niet schoongemaakt.  Op de zonnepanelen lag een klein laagje stof, her en der zat vogelpoep. Dit is verwijderd met lauw osmosewater zonder schoonmaakmiddel. Door alleen bepaalde zonnepanelen te reinigen en anderen niet, konden wij nauwkeurig bepalen wat het schoonmaken van de zonnepanelen opleverden. Om de test goed uit te voeren, waren de gereinigde zonnepanelen en de ‘vuile’ zonnepanelen op een andere omvormer aangesloten, de overige omstandigheden waren identiek. Na het reinigen leverden de gereinigde zonnepanelen gedurende 1 uur 3 tot 5% meer rendement.

Sommige schoonmaakbedrijven beloven 15% meer rendement

Er zijn inmiddels schoonmaakbedrijven actief die zich richten op de het reinigen van zonnepanelen. We lezen zelfs dat een reinigingsbeurt 15% rendement oplevert.  Gedegen onderzoek ontbreekt. Als we bijvoorbeeld 2 zonnecellen volledig afdekken met een doek, dan halen we nog steeds 90% van het oorspronkelijke rendement. Het behalen van 15% rendementsverbetering na een schoonmaakbeurt is dan alleen van toepassing indien de zonnepanelen vol modder en vuil zitten. Het schermen met percentages van 15% is dus een mooi voorbeeld van een broodjeaapverhaal. het zal lager liggen.

Is het laten reinigen van zonnepanelen de moeite waard?

Laten we even uitgaan van een gemiddelde situatie van  15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3.500 kWh. Dit is een opbrengst van circa € 825,-. Als de reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 40 mogen kosten. Echter, als de zonnepanelen al een paar jaar niet schoongemaakt zijn, dan heeft het natuurlijk wel degelijk zin. Of is er sprake van veel stof (bijvoorbeeld rondom een boerderij) dan heeft het laten reinigen van zonnepanelen eveneens zin. U kunt het schoonmaken dan zelf doen, of uitbesteden.

Ons advies

Het reinigen van zonnepanelen draagt natuurlijk bij aan een beter rendement, een verbetering van 3 tot 5% - in een vervuilende omgeving - is niet niks.  Daarom is het verstandig om af en toe uw zonnepanelen te reinigen. We hebben hiervoor hieronder 8 nuttige tips voor u. Het is niet persé nodig om de zonnepanelen jaarlijks te reinigen. Regen zorgt ervoor dat het meeste vuil al vanzelf verdwijnt. Mocht u zelf in staat zijn om de zonnepanelen te reinigen, dan verdient dat natuurlijk de aanbeveling.  Maar als uw dak lastig bereikbaar is dan kunt u overwegen om uw zonnepanelen eens een keer te laten reinigen.

8 tips voor schoonmaken zonnepanelen

Schoonmaken zonnepanelen? April is hét moment om uw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zonnige 6 maanden staan voor de deur en die maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Beter met schone zonnepanelen de zomer door dan met bevuilde panelen.

Veel leveranciers van zonnepanelen geven  aan dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch reinigt, ze zijn zogenaamd ‘zelf reinigend’. Het schoonmaken van de zonnepanelen is zogenaamd niet nodig. Nu regent het in Nederland (gelukkig) veel, maar toch moeten we onze auto regelmatig wassen, ook als deze stilstaat. En al eerder hebben wij onderzocht dat het jaarlijks schoonmaken van zonnepanelen een extra rendement van 3% oplevert.

Hier 8 nuttige tips voor schoonmaken zonnepanelen:

  1. Inspecteer circa 3 keer per jaar de zonnepanelen. Wees vooral alert op dikke vogelpoep. Eén grote klodder op één zonnepaneel kan al voor rendementsverlies zorgen van 2 tot 5%.
  2. Zie je geen dikke klodders en is het betreden van het dak risicovol, gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen af te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt ervoor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt. De meeste stof komt dan wel los. Komt er uit uw kraan extreem hard water, reinig uw zonnepanelen dan met regenwater. Gebruik bijvoorbeeld een hogedruk plantenspuit. Dit zijn plantenspuiten die vaak gebruikt worden voor pesticiden.
  3. Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen.
  4. Reinig de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter.
  5. Is uw dak goed bereikbaar (bijvoorbeeld plat dak) gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. Voor sommige zonnepanelen tast dit namelijk de zelfreinigende laag aan. Wij gebruiken bijvoorbeeld het middel van BioFair waarbij plantaardige suikers zijn gebruikt in plaats van aardoliën. Ook zonder reinigingsmiddel kunt u overigens al veel bereiken. Spoel vervolgens af met lauw of koud water en maak ze droog.
  6. Gebruik geen schuurmiddelen met metaal (Brillo), die tasten namelijk het glas aan. Gebruik ook geen schuurmiddel zoals Cif of schuursponsjes. Dit kan krasjes achter laten en heeft een negatieve invloed op de prestaties. En gebruik zeker geen hoge drukreiniger. De hoge druk geeft het risico dat er water tussen de cellen en glas komt.
  7. Is  uw dak lastig bereikbaar en ziet u vuilresten, neem geen risico’s met het betreden van het dak. Gebruik bij voorkeur een uitschuifbare wisser (telescoop) en probeer de zonnepanelen af te spoelen met de tuinslang. Er zijn telescoopwissers op de markt waar u de tuinslag op kan aansluiten.
  8. Betreed uw schuine dak alleen met een valbeveiliging.

 

Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil

Vuil en stof dat op de zonnepanelen zal vanzelf naar de onderrand van de zonnepaneel spoelen. Hierdoor komt er een ophoping van vuil en alg tegen de onderste aluminium rand van de zonnepaneel.  Dit hoopt zich op tot de eerste rij zonnecellen. Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben veel meer last van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen:

Horizontaal:

Voor horizontaal geplaatste zonnepanelen gaat een deel van de zonnepaneel minder opbrengst leveren, maar heeft niet direct invloed op de gehele prestatie van het paneel. Dit komt omdat de cellen op een paneel in strings zijn opgedeeld. De onderste string gaat  gewoon slechter presteren, maar de bovenste strings blijven hun opbrengst leveren.

Verticaal:

Voor verticale geplaatste zonnepanelen  is vuil onderaan de paneel veel kwalijker. Het vuil zorgt er namelijk voor dat de zonnecellen van alle strings van het paneel minder gaan presteren. Zorg er dus voor dat de ophoping van vuil beperkt wordt.

 

De opbrengst van zonnepanelen
Rendement zonnepanelen, reken het zelf uit!

‘Nu, nog sneller uw investering terugverdiend! Terugverdientijd van 6 jaar!’ U leest het vaker en misschien staat het wel in de offerte van een leverancier. Ze schotelen hele mooie cijfers voor als het gaat om zonnepanelen rendement.

Snel uw rendement weten: Gebruik onze tool RENDEMENT ZONNEPANELEN berekenen

Hoe rekenen de leveranciers u rijk:

Geen afschrijving opgenomen

Leveranciers gaan ervan uit dat de zonnepanelen voor onbepaalde tijd blijven functioneren. Ofwel ze nemen geen afschrijving mee.  Voor een correcte berekening van zonnepanelen rendement is het verstandig om minimaal een afschrijvingsperiode van 25 jaar te hanteren. Niet dat de zonnepanelen na 25 jaar niets meer opbrengen, maar tegen die tijd zijn er vast en zeker betere zonnecellen die een veel hoger rendement van zonnepanelen gaan opleveren.

De opbrengst van zonnepanelen neemt jaarlijks af

Elk jaar gaat de zonnepaneel minder presteren (gemiddeld ca. 0,6%). Na 25 jaar zullen de goede zonnepanelen nog een rendement leveren van 85% van hun oorspronkelijke jaarlijkse opbrengst. Bij zonnepanelen van matige kwaliteit is dit nog uiterst twijfelachtig. Veel leveranciers vergeten wel eens mee te nemen dat de opbrengst over 25 jaar echt wel lager is en geven daarom een te hoog percentage voor het rendement zonnepanelen.

Prijsstijging stroom van jaarlijks 7% gehanteerd

Leveranciers nemen graag de prijsstijging van stroom mee in hun berekening. De afgelopen jaren is deze becijferd op 7%, vooral door de toename van energiebelasting.  Het is echter de grote vraag of ook de komende jaren deze enorme prijsstijging van toepassing is. Het is beter om bij de prijsstijging uit te gaan van de jaarlijkse inflatie, circa 2,5% per jaar.

Rente niet meegenomen

Indien de investering in zonnepanelen niet plaatsvindt, zal het geld op de bank een rente op gaan leveren. Deze is weliswaar laag, maar levert toch altijd wel 2% rendement op.  Indien er zelfs geld geleend moet worden om de investering in zonnepanelen te dragen zal de berekening er weer anders uitzien. Neem de jaarlijkse financieringskosten dan mee in de investering. En zodoende zal er een lager rendement zonnepanelen uitkomen.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben gemiddeld genomen een vermogensgarantie van 90% na 12 jaar en een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. Met deze garantie weet u dus dat de pv-panelen voor tenminste 25 jaar minimaal 80% van hun maximale vermogen zullen halen. Deze opbrengstgarantie moet u niet verwarren met de product garantie van zonnepanelen. De product garantie op een zonnepaneel is over het algemeen 10-12 jaar. 

Het voordeel van zonnepanelen is dat er geen bewegende onderdelen in zitten. Dit heeft tot gevolg dat zonnepanelen vrijwel onderhoudsvrij zijn. Alsmede hierdoor gaan ze eigenlijk niet kapot. Over het algemeen gaan ze dus erg lang mee. Het enige wat wel optreed is een vermindering in het vermogen om energie op te wekken. Onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een gemiddeld zonnepaneel een verouderingspercentage heeft van 7% over 25 jaar. Met andere woorden, na 25 jaar zal een zonnepaneel nog 93% van zijn maximale rendement kunnen behalen. 

Zonnepanelen gaan in de praktijk echter langer mee, een goed voorbeeld van de kwaliteit die zonnepanelen bieden wordt hieronder in een voorbeeld benoemd. 

Voorbeeld van een duurzame installatie

Een interessant voorbeeld waar getest is hoe lang zonnepanelen nou werkelijk meegaan is een installatie in Duitsland. Bij deze installatie, geplaatst in 1976 werden destijds 5 jaar oude zonnepanelen geplaatst. Momenteel hebben deze zonnepanelen 36 jaar hun werk gedaan. Na uitgebreid testen bleek dat de panelen een productie-afname hadden van 3,9% wat er dus op neerkomt dat de installatie nog zo’n 96,1% van de initiële maximale capaciteit heeft om energie op te wekken. Wat deze case ons zegt is dat zonnepanelen dus een lange tijd meegaan zonder veel vermogen om energie op te wekken verliezen. Een duurzame levensduur dus. 

deel bron: zonnepanelennet

Links: Polykristallijn, Midden: Monokristallijn, Rechts: All Black